Pompierii din Arad intervin, duminică, după ce o viitură s-a produs pe Crişul Alb și a inundat două sate. Patru oameni au reușit să se adăpostească în podul unei case și au fost salvate de forțele de intervenție.
UPDATE 17:45. O persoană, găsită moartă. Are multiple traumatisme
Pe DJ 708/AR între localitatea Gurahonț și Buceava-Șoimuș, un autoturism în care se aflau 4 persoane (3 adulți și 1 minor) a fost surprins de apă. Persoanele au fost salvate de către forțele de intervenție, autoturismul fiind mai apoi tractat într-o zonă de siguranță, conform unei actualizări transmise de IGSU.
Totodată, o persoană, pentru care a fost sesizată dispariția de la domiciliu, a fost găsită la aproximativ 5 km de locuință, cu multiple traumatisme, decedată. Organele de cercetare verifică circumstanțele și împrejurările în care s-a produs această situație.
Pompierii salvatori continuă misiunile in sprijinul cetățenilor și autorităților din zonele afectate, pentru limitarea și înlăturarea efectelor care pot pune în pericol viața și bunurile.
ȘTIRE INIȚIALĂ
„Manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate, sub incidența cărora este și județul Arad, au generat o viitura în localitatea Buceava-Șoimuș, din cauza scurgerii apei de pe versanți.
Imediat, la fața locului au fost trimise echipaje de intervenție care au reușit salvarea a patru persoane, adăpostite în podul unei case”, conform unui mesaj transmis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
La acest moment, traficul rutier se desfășoară cu dificultate pe DJ708 din cauza apei acumulate pe carosabil, însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situației și reluarea traficului pe tronsonul de drum afectat.
Patru sate din județul Hunedoara sunt izolate, duminică, după inundațiile din ultimele ore. Potrivit ISU Hunedoara, sunt circa 200 de persoane la care nu se poate ajunge. 15 localități au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, fiind afectate peste 1.200 de persoane.
Potrivit ISU Hunedoara, sunt patru sate izolate: Cerbăl, Vălari, Ulm și Arămieș, în care ar fi aproximativ 200 de persoane.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a spus că la nivelul județului au fost afectate 33 de localități în Ținutul Pădurenilor și pe Valea Mureșului.
„15 localități au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, fiind afectate peste 1.200 de persoane. 23 de persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și mai multe drumuri județene și comunale au fost afectate”, spune Nistor.
Între 25 iunie, ora 10 și 26 iunie, ora 10, este valabil un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În cea mai mare parte a țarii, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
De asemenea, a fost transmisă și o avertizare tip Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și averse, valabil în intervalul 25 iunie, ora 11 – 26 iunie, ora 04.
Pe parcursul zilei la munte, în centrul și sud-estul țării, iar seara și noaptea mai ales în sud-est, local vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.
„În cursul zilei de sâmbătă, la nivel național, peste 3.700 de pompierii militari, cu peste 3.100 de mijloace tehnice, au intervenit în 66 localități din 14 județe (AB, AR, AG, BC, BH, BV, DB, DJ, GJ, HD, MM, MS, TM și VN) pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea.
Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 7 case, 151 anexe, 76 curți și 8 subsoluri, conform IGSU.
Totodată, pompierii au acționat pentru degajarea a 32 copaci rupți de vântul puternic, în urma cărora 2 autoturisme, 2 acoperișuri de case și 6 anexe au fost avariate.
De asemenea, pentru furnizarea răspunsului optim la solicitările de sprijin, apărute în zonele vizate de vremea neprielnică, au fost activate Grupele Operative la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență din 26 județe (AB, AG, AR, BC, BH, BN, BV, CS, CJ, CV, DB, DJ, GJ, HD, HR, IS, MH, MS, NT, PH, SB, SV, TM, VL, VN și VS), respectiv a centrelor de coordonare și conducere a Intervenției în județele Suceava și Vrancea.
Circulația rutieră a fost temporar afectată pe 4 drumuri naționale (DN 1R/AB, DN 74/HD, DN 75/AB, DN 76/BH) și 4 drumuri județene (DJ 687D/HD, DJ 687J/HD, DJ 687F/HD, DJ 687K/HD) din cauza apei și aluviunilor acumulate, precum și a copacilor căzuți pe carosabil.
La nivel național, în ultimele 24 de ore, au fost evacuate/salvate 51 de persoane (23 evacuate și 28 salvate) din calea viiturilor și cazate la pensiuni prin grija autorităților, conform IGSU.